Sunday, February 6, 2011

Kenduri Tahlil..

Semalam (Jumaat) aku kerja macam biasa.. Pastu abang aku datang dan beritau yang nenek sebelah arwah emak nak buat kenduri lepas maghrib.. Kebetulan ari tu kedai tutup awal disebabkan cuti umum.. Walaupun kedai di buka seperti biasa tapi kalau cuti umum kami akan tutup awal dalam pukul 6.30pm atau pukul 7.00pm.
So sempat lah untuk kami attend kenduri tu.. Yela, kalau tak datang nanti nenek tercari-cari pulak.. Takan nak harap kan jumpe time raya je bak kate nenek la kan..
Petang tu pukul 6.30pm kedai dah ditutup.. Sampai je umah tetiba rase nak tido je tapi mengingatkan kena pegi kenduri aku gagahkan jugak la untuk bersiap-siap.. Bertolak dari Kajang dalam pukul 7.10pm. Nasib baik abang aku yang drive.. Kalau aku confirm sampai time orang dah start makan.. On the way balik ke Banting tu singgah jap kat Petronas Bukit Changgang untuk solat Maghrib.. Kemudian sampai ke rumah nenek tengok orang dah start tahlil... Nak habis dah pun.. huhu..
Tapi agak meriah la suasana kenduri malam tu.. Mana tak nye, lama tak jumpa sedara mara kan.. Time ni la nak berkumpul pun.. Macam-macam makanan la membaham malam tu.. Yang masaknye pulak makcik aku yang memang expert dalam bab masak-memasak nie.. Memang terasa sangat-sanagt kenyang.. Nenek pulak nampak ceria sebab anak-anak, menantu dan cucu cicit nye datang.. Lagi-lagi cucu nya yang comey ni datang dari jauh... Siapa....?? harus lah aku...hahaha
Lepas makan-makan tu semua macam biasa akan ada aktiviti tapau menapau nie.. Part tu paling aku lemah.. Terpaksa la tolong tengok je sebab aku kan pemalas..dudududu... Time dorang sibuk tapau menapau ni kitorang sempat la snap2 kat dapur.. Tapi apa yang tak best sebab aku tak sempat nak bergambar ngan nenek.. Sebelum balik tu, salaman ngan semua orang yang.. Bila sampai turn nak salam nenek tetiba nenek taknak lepaskan tangan aku.. Ingat kan kenapa... Rupe2 nya nenek bagi soalan cepucemas (bak kate Elia awek Apex tu).. Nenek tanya aku dah ada calon ke belum.. Memula macam blur-blur sikit..(penyakit semulajadi).. Pastu bila nenek tanya lagi sekali baru la aku faham.. Adoiyaiii..., terus tak terkata lak aku.. Nenek ni saja nak bagi i malu tau.. Aku pun dengan confident nye jawab takde calon lagi.. Nenek pun pesan la suruh simpan duit dulu senang nanti takde nak susah kan orang.. Baikkk nenek ku.. Akan cucu mu ini sentiasa ingat pesanan mu itu..ngeee..
Lepas kenduri tu, aku, abang n kak ipar tido umah Banting.. Pastu ayah n Cik Lina balik membawa berita rupe-rupenya adik sedara aku nak tunang dah.. Tetiba aku tak ingat bila sebab tak amik port sangat.. Tengah syok layan cite Hantu Kak Limah Balik Rumah kat Astro First.. Memasing dah nak tunang la, nak kawin la.. Takpe, kite dulu kan mane2 yang dah sampai seru.. Ada jodoh ada la cuma kite kena banyak berdoa, berusaha dan tawakal.. Berusaha....??? bukan suruh tackle laki2 okie..huhu...Tunggu jela kad kawin dari aku yang tak tau bila.. Mungkin tahun depan atau tahun depan nya lagi atau pun tahun depan nya lagi.. Pendek kate kalau dah sampai seru makan nasi minyak la korang2 semua...ekekekke..
time ni nga tunggu abang ngan kak ipar bersiap.. 

ni pun tak semua masuk..

adik aku yang bongsu...Amir.

ngan anak-anak buah aku..wawan baru pandai buat peace..

yang ni anak buah aku gak..Aina

sesi tapau menapau...

kanak-kanak khusyuk main..

aku pulak jadi baby sitter jap..huhu

No comments: