Saturday, March 5, 2011

Appointment with Doctor..

Semalam aku ada appointment dengan doktor mata di Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang.. Semua nya akak ipar aku yang aturkan kebetulan dia keje di klinik mata. So, appointment aku pukul 2.45pm dan aku bertolak dari Kajang dekat pukul 2pm.. Sampai HTAR lebih kurang pukul 2.50pm.. Kalau ada speed trap mmg mati la aku nak membayar..

Ekceli tu first time aku pergi HTAR sorang.. Masuk je kawasan HTAR tu tetiba je rase blur.. Mana pulak tempat parking ni kan.. Dengan confident nye aku follow je kete depan aku.. Memang penuh la parking.. Dah sampai ke hujung dunia baru ade kosong.. Yang penting side parking..Demm~~!!! memang aku fail la kalu side parking camtu.. Takan aku nak buat macam time amik lesen.. Adoiyai... ade la 3 kali aku kuar masuk parking.. At last, masuk jugak berbekal kan skill time amik lesen ari tu..ekeke.. Aku pun call la SIL tanye mane tempat harus aku tuju.. Sambil berjalan keluar dari tempat parking baru aku perasan yang aku parking kat tempat staff.. Beb.., uncle guard tu dah usha2 aku dari jauh.. Sampai je kat uncle guard tu aku pun buat2 tanya kat mana Klinik Mata.. Sebelum dia suh aku parking tempat lain baik aku tukar topik dulu... Thanks ye uncle guard..ekekeke

Sampai je kat tempat tu SIL dah tunggu.. Dia amik IC aku untuk register.. Dengan takyah amik no gilitan nye dia panggil aku untuk check mata dulu.. Ala, macam nak buat spec tu la.. Nak tau tahap mana penglihatan aku.. Then, dia suruh tunggu jap sebelum masuk bilik doktor.. Aku pun sempat la anto mesej kat seseorang beritau yang aku dah ada kat HTAR.. Elok je mesej sent, SIL pun panggil masuk dalam bilik.. Ketar jugak lutut aku nak ngadap doktor ni.. Tapi, doktor tu memang baik.. Sape kate doktor kat spital gov tak bagus.. Mereka sangat baik okie.. Nama doctor tu ialah Dr. Fiona..=)

1st, dia tanya dulu history mata aku ni.. Kenapa boleh jadi macam ni.. Dah berapa lama.. Pastu ade jugak dia tanye soalan yang aku sendiri tak ingat.. 2nd, dia cek mata aku. Kalau tak dia nak masuk kan satu ubat yang boley kaburkan penglihatan aku untuk beberapa jam.. Tapi oleh kerana aku drive sendiri so dia masuk kan ubat yang biase je.. Memang pedih sangat time dia masuk kan ubat tu.. Rase berdenyut je kepala ni.. 3rd, dia bawa aku pegi scan mata untuk pastikan lagi apa yang patut dia buat untuk mata aku.. Pastu, Dr. Fiona pun terang kan la yang mata kena tukar kornea..Dan peluang untuk baik sedia kala amat lah tipis.. Tapi, ape2 pun aku kena refer pada doktor pakar Kornea di Hospital Sungai Buloh.. Sedih je aku dengar walaupun aku dah siap sedia dengan segala keputusan.. Dia pun keluarkan surat untuk aku dan date nye dalam 6-8 minggu dari sekarang.. At last aku dapat date awal bulan April and appointment aku pukul 9.30am. Sape la aku nak tarik untuk teman nie..huhu.. Selesai je semua, aku pulangkan balik kad kesihatan kat kaunter.. Time tu SIL takde., dia kena pergi ke bangunan lama ade keje sikit..

Keluar dari Klinik tu aku pun tengok la tepon.. Ade 2 miscall and 5 sms from him.. Rupe nya dia dah datang awal2 lagi kat HTAR.. Kebetulan aku masuk bilik doktor tu dia baru sampai HTAR.. Kesian kat dia kena tunggu lama.. Tapi yang bestnye walaupun aku tak reply msj, dia still tunggu kat HTAR.. Sangat-sangat manis okie..~!!! Aku memang tak terfikir yang dia akan datang sebab tengahari tu dia dah call, siap bagi semangat sebab tau aku ni nebes kalu bab jumpe doktor.. Betul-betul terkejut la. Aku cite balik kat dia ape yang Dr. Fiona explain kat aku.. Entah macam mane aku boley nanges depan dia.. OMG, ilang kecomelan ku kalu nanges tau. Dia pun terpaksa pujuk dak ngade2 ni suh behenti nanges.. Macam2 dia nasihatkan.. Lega sikit bila dengar apa yang dia cakap semalam (P&C)..

So, dapat jumpa kejap je sebab aku rushing nak balik Kajang.. Lalu pulak Kesas highway time2 orang balik keje.. Bapooookkk jem.. Sampai sakit kaki aku dok main brek.. Malam tu kepala aku sakit sangat2.. Mungkin effect dari ubat or cahaya yang dia suluh2 kat mata aku.. Dan malam tu aku tido dengan lena nya berteman kan...........(tkleh beritau)..hehehe

Walau ape pun keputusan yang doktor beritau aku harap aku sendiri tabah untuk hadapi semua yang telah ditentukan oleh Allah s.w.t..

No comments: