Saturday, February 25, 2012

Hari Ke-5 Tanpa Nasi..

Hari ni dah masuk hari yang ke-5.. So far baru turun sekilo.. Tapi takpe la, kalau turun bebanyak pun risau gak kan..hehe

Pagi tadi aku sarapan roti je.. Pastu tengahari lunch lewat sekit.. Rasa dekat pukul 3 kot memandangkan ada customer yang lepak terlalu lama kat kedai..huhu So, tengahari tadi aku mam mekdi.. Memang lari la diet.. Better makan nasi kot dari makan mekdi.. Balik tadi laju-laju pegi timbang.. Nasib baik still maintain..hehehe

Malam ni pulak aku mam sosej je.. Sebab dah lewat makan petang tadi.. Rasa kenyang lagi.. Yang penting malam ni dan malam esok aku tinggal sensorang kat umah.. Sebab abang n kak ipar balik kampung..uwaaa... Confirm tak lena tido sebab risau kalu ada apa-apa...T_T

Okie la..., time untuk rehat.. Penat pulak rasanya keje hari nie..

Friday, February 24, 2012

Hari Ke-4 Tanpa Nasi..

Hari ni dah masuk hari yang ke-4.. Tetiba teringin nak makan nc kerabu.. Dahla memang favourite aku dari dulu lagi.. Tapi tahan jela ye.. Kena terus kan misi diet ni.. Tinggal berapa hari je lagi.. My sis kate, kalu dah habis yang 7 hari ni boley buat yang 30 hari pulak.. Alamakkk.., boley ke masalahnye.. Aku ni dah la tak berdisplin punya orang.. Lagi-lagi bab diet nie..hahaha

Nak cerita dulu pasal semalam.. Malam tu memang perut aku bernyanyi irama hard rock la.. Rase nak guling-guling je sebab lapar..okey, tipu je.. So, aku amik la sebiji epal untuk digigit2 sambil tengok cerita Retak Seribu kat astro ria.. Kire okie la cite dia.. Tapi yang penting skang ni aku teringin nak makan buah berangan.. Mana pulak nak cari ea.. Aduyaiiii.... Sambil-sambil layan tu aku sediakan sebotol air kosong pengganti makanan. Bila aku rasa lapar aku minum la air tu sampai rasa kenyang..hehe

Buah Berangan a.k.a Chestnut

Pastu pagi tadi aku minum Nesvita 3in1 yang oat ngan 3 keping biskut. Tengahari pulak aku tapau ikan bakar ngan sayur. Buat masa ni perut terasa kenyang lagi. Stok buah pulak dah habis.. Terpaksa la malam ni pegi Giant beli buah sikit.. Sebab belum gajian kan.. So, kena berjimat cermat..hehehe

Pssttt...yang penting tadi timbang dah turun 1kg..Seb baik ada turun jugak.. Kalu makin naik memang malam ni jugak aku pegi tapau nc kerabu..hahaha...

Thursday, February 23, 2012

Hari Ke-3 Tanpa Nasi..

Juz for 7 Days...hehe


Wah....dah masuk hari ke-3 rupa nya aku tak makan nasi.. Rasa macam kejap je.. Patut la rasa macam takda tenaga..huhu

Untuk hari ke-3 ni aku rase macam banyak je aku makan walaupun tak makan nasi langsung.. Perut pun rase penuh je k.. Pagi tadi sebelum pegi keja aku dah kunyah sebiji epal. Pastu dalam pukul 10pgi aku buat air milo pastu makan biskut 3 keping..

Untuk tengahari pulak aku makan ikan bakar, tempe 2 keping ngan sayur bayam.. Memang sedap giler la air asam pakcik tu.. Agak-agak nak tapau air asam je boley tak.. Ikan ley bakar sendiri apa..hehe.. Tu pun dah cukup kenyang.. Tapi tengok menu dari hari pertama sampai dah masuk hari ketiga ni lebih kurang sama je kan.. Kalau dah suka, makan benda sama tiap-tiap hari pun takpe..ngeh3x

Dalam kekenyangan yang hampir hilang, tiba-tiba abang ngan kak ipar aku bawa balik pulak bihun sup.. Untuk minum petang katanye.. Aduyaiii, nampak memang sedap sangat2. Sebab tu terus makan tak tunggu malam ke apa.. So, malam ni takyah mengada-ngada nak cakap lapar ye.. Kalau rasa lapar minum air kosong banyak-banyak sampai muncittt...8-)

Ada lagi 4 hari....usaha mesti diteruskan...^_^v

Wednesday, February 22, 2012

Hari Ke-2 Tanpa Nasi..

Alhamdulillah, dari ni dah masuk hari kedua aku tak makan nasi.. Malam tadi tiba-tiba teringin pulak nak makan megi kari.. Tapi boley kot sebab bukan nasi kan..haha.. Balik dari keje aku terus masak megi n makan sosej. Tu pun rasa tersangat la kenyang sebab petang nya aku ada makan pisang goreng..hehehe

So, hari ni aku masih meneruskan cabaran yang aku buat untuk diri sendiri iaitu hari tanpa makan nasi.. Pagi tadi sebelum pergi keje aku dah sambar buah kat dapur.. Sementara tunggu enjin kete panas aku geget2 la buah pear tu. Pastu dalam pukul 10am terase lapar pulak.. Aku buat air milo n letak oat yang 3-in-1 tu.. Tapi pasni minum oat je pun dah cukup kot..

Tengahari pulak aku g tapau macam biasa.. Ari ni aku amik lauk tempe dua potong, sayur bayam ngan ikan kembung bakar.. Memang best betul la kuah asam kat kedai pakcik tu.. Kalau camni hari-hari makan ikan bakar pun takpe..huhuhu.. Air nye pulak aku beli air limau ais.. Buat masa ni takleh lagi nak tinggalkan minuman berais.. Tapi akan dikurangkan la ye..

Untuk malam pulak aku tak fikir lagi nak makan apa.. Tapi sosej semalam beli pun ada lagi.. Masuk je dalam microwave letak 5minit dah boley makan.. Senang je kan.. Kalau lapar lagi, stok buah pun ada..hehe

Memang kena betul-betul kuat semangat la..Chaiiiiyookkkkkk...~!!!!

Tuesday, February 21, 2012

7 Hari Tanpa Nasi..

7 days without rice.. Aduyaiii, boley ke aku nak buat ni.. Tapi tak try tak tau kan.. Mula-mula ni buat 7 hari dulu. Kalau berjaya nanti akan dilanjutkan lagi..huhu

Sebenarnya tak plan pun nak start ari ni.. Perut pulak nga wat hal.. Ni semua sebab gatal sangat nak lepak kat kedai mamak.. Tak pasal-pasal sakit perut.. Disebabkan perut ni pun tengah kosong.. Tu yang terfikir nak start hari ni.

Kalau ikutkan nak buat Detox.. Tapi, rase macam tak larat nak ikut jadual makan dia.. So, buat macam biasa cuma beza nya hanya tak makan nasi.. Lagipun ni permulaan, kalau tiba-tiba buat detox ada pulak yang pengsan..hehehe

Say No To Rice...
~Hari Pertama~

Tiap-tiap pagi memang macam biasa aku akan minum milo ngan makan biskut 3 keping. Jarang sangat makan yang heavy pepagi nie.. Takut mengantuk satu hal, satu lagi sebab nanti tengahari confirm nak makan lagi..

Tengahari pulak aku yang pegi tapau untuk abang aku skali.. So, aku punye memang tak amik nasi.. Aku just amik sayur pucuk paku, telur masak sambal dengan tempe dua potong. Walaupun bersambal bagai tapi tetap tak amik nasi..huhu.. Tapi okie apa, perut pun kenyang jugak.. Sama macam kita amik nasi.. Mungkin boley diteruskan sampai hari ketujuh..

Cuma malam ni tak tau lagi nak makan apa.. Mungkin aku wat Milo atau beli buah je balik keje nanti.. Pastu nak kena timbang.. Yela, kang tak tau pulak berapa banyak yang turun.. Kalau ada turun la, kalau makin naik memang kena puasa la jawabnye..hukhuk..