Friday, March 23, 2012

Mr. Viva Mandi Buih

tersenyum happy Mr. Viva kesayangan Cha..

Hari ni cha nak cite pasal BF kesayangan cha.. BF yang satu-satunya kekal setia dengan cha.. Tula my Mr. Viva.. Cha sayang sangat-sangat kat dia.. Tak semua orang boleh mesra dengan dia.huhu

Apa yang bestnya pasal Mr. Viva cha ni sebab dia ni la pendengar yang setia bagi cha.. Bila cha sedih ke gembira ke cha akn bercerita dengan dia.. Walaupun dia hanya sebuah kereta tapi dia macam memahami perasaan cha.. Cha rasa ada yang macam cha kan.. Bukan senang nak dapatkan Mr. Viva ni..hehehe

Kesian kat Mr. Viva, sebab sejak akhir-akhir ni jarang di amik perhatian.. Kalau dulu dalam dua minggu sekali cha akan anta dia mandi buih.. Kadang-kadang cha mandikan dia sendiri.. Manja tak kitorang berdua..hahaha. Tapi sekarang ni jarang sangat nak anto dia mandi buih.. Salah satu sebab sekarang ni selalu hujan.., pastu rasa penat sangat.. Asal balik keje mesti nak guling-guling je kat umah..

Setelah sebulan Mr. Viva tak mandi buih, akhirnya tadi berjaya jugak aku rajinkan diri anto dia mandi buih.. Terasa pulak betapa seronoknya dia bila dimandikan.. Dari kotor macam lori hantu terus berkilat.. Tengok smart je my Mr. Viva..hehe..

Kat bawah ni adalah sikit gambar kenangan cha bersama Mr. Viva.. Aku memang rajin sikit kalau bab membuang masa.. Kenangan berapa jauh cha berjalan dengan dia..^_^v

kenangan cha ngan Mr. Viva..

cantik kan..

yang ni paling cha suke..:)

Apa yang penting tiap kali amik gambar mesti tang minyak tu gak itu jela.. Takleh isi banyak-banyak.. Kalau isi banyak-banyak nanti jauh langkah cha pegi jalan..

Thursday, March 22, 2012

Tak faham betul...


Cha betul-betul tak faham dengan perangai manusia sekarang ni.. Makin lama cha hidup di bumi Allah ni, macam-macam orang cha kenal. Dan macam-macam perangai jugak cha jumpa..

Bukan nak kata cha ni baik sangat.. Kadang-kadang cha pun sedar ada yang tak suka dengan perangai cha.. Kalau ada apa-apa tolong tegur ye. Insya Allah cha akan cuba berubah.. Apa yang cha tengok sekarang ni, masing-masing kalau bercakap tak fikir dulu perasaan orang lain.. Ada jugak yang pentingkan diri sendiri.. Dan ada jugak yang takut dengan bayang-bayang sendiri.. Macam-macam kan, betul tak apa cha cakap..:)

Dalam hidup ni takdir kita dah ditentukan.. Kita rancang sebaik mana pun, kalau dah ditakdirkan bukan untuk kita maka ianya tetap takan menjadi hak kita.. Sama jugak kalau kita nak elak dari sesuatu.. Beria-ia la kita mengelak dari sesuatu, tapi kalau dah ditakdirkan kita kena redha.. Kadang-kadang faktor persekitaran yang menyebabkan kita takleh terima apa yang berlaku atas diri kita..

Macam diri cha sendiri... Cha pernah rasa tak bekerja.. Bila duduk kat rumah ni fikiran jadi sempit.. Memang serius sangat, berapa lama cha tak keje sebelum keje kat My Hardware ni.. Bila apa-apa jadi je terus nak stress.. Tapi bila dah start bekerja, pemikiran kite jadi lain.. Lagi-lagi keje macam cha ni banyak jumpa pelbagai jenis orang.. Mula-mula keje, cha dah menangis sebab tak tahan dengan perangai customer.. Tapi, lama-lama camni cha dah boleh baca perangai dorang.. Dan Alhamdulillah, dah masuk 3 tahun cha keje kat sini dan boleh handle ragam customer..

Cha harap akan redha dengan apa yang telah ditetapkan untuk cha.. Perangai orang lain tu cha takan amik tahu sangat.. Cukup la luahan hati cha kat sini..hehehe.. Okie la, nak wat keje pulak..bubye



Wednesday, March 21, 2012

Rindu Kat Arwah Mak..

Sebelum aku taip post ni dan post yang seterusnya... Aku rasa tak molek pulak guna perkataan aku.. So, mulai hari ni aku akan guna nama Cicha atau Cha iaitu nama manja aku.. Si dia pun kadang-kadang panggil Cha jugak..huhu

Bact to topic.. Hari ni Cha rase rindu yang teramat sangat kat arwah emak.. Walaupun emak sentiasa terpahat dalam hati Cha tapi kali ni seseorang tu membuatkan cha sedih.. Tak kisah teruk mana pun perangai cha atau apa-apa pun yang cha buat, korang semua takde hak nak sebut pasal mak ke ayah ke.. Cha tekankan disini, TAKDA HAK LANGSUNG..!!

Nak tahu sebab apa.. Sebab dorang dah bagi didikan yang terbaik untuk anak-anak dorang.. Habis tu, pembunuh, perogol ngan pencuri atau orang-orang jahat dalam dunia ni salah sebab mak ayah dorang tak didik ngan bagus ke.. Atau mak ayah dorang dah didik dari kecik biar bila besar anak-anak dorang jadi jahat camtu..

Ayah dan arwah Emak dah bagi yang terbaik untuk cha.. Sampai cha dapat jejak kaki ke UiTM pun atas dorongan mereka.. Cuma arwah Emak tak sempat nak tengok cha habis belajar.. Arwah emak tak sempat nak tengok cha konvo.. Cha tak boleh bawa arwah Emak pusing-pusing bawa Mr. Viva cha. Tapi cha tau apa yang cha buat ni semua untuk emak.. Emak yang nak cha sambung belajar walaupun time tu emak sakit.. Sebab emak jugak cha boleh hidup berdikari macam sekarang..

Kepada yang berkenaan, jangan sesekali kaitkan soal mak ayah dalam masalah yang boleh diselesaikan jika kena dengan cara penyelesaian.. Letak diri kat tempat cha.. Apa perasaan kalau emak anda dah takde, pastu orang duk cakap macam-macam.. Agak-agak apa anda rasa.. Cha rasa akan jadi lebih teruk dari cha.. Sebab tu orang kata jangan kerana mulut badan binasa.. Dan cha cakap, jangan kerana mulut anda akan hilang semua yang anda ada.. So, beware with your word. Sorry kalau ayat-ayat cha menyinggung perasaan orang lain.. Dan cha minta maaf sebab luahkan kat sini.. Sebab kat sini je tempat cha luahkan perasaan yang terpendam..

Allah je tahu macamana rindunya seorang anak kepada emak yang sudah tiada.. Kalau emak masih ada, orang nak mengata ke apa ke boley cha balik kampung jumpa emak.. Tapi sekarang emak dah takde.. Hanya doa seorang anak dapat kurangkan kerinduan pada arwah emak..Honestly, cha menangis masa taip post nie..

p/s:~ Al-Fatihah untuk arwah Emak (Hajah Nora'idah bte Tawil)

Wordless Wednesday


Good Luck untuk bebudak yang akan amik result SPM hari ni especially adik Sahadan n adik Naqib staff My hardware dan My Home Mart..

Tuesday, March 20, 2012

Alahai Diet..

Bila sebut je pasal diet ni tetiba rasa malas je.. Malas nak start balik.. Lagi-lagi lepas sesi makan-makan kat Banting, bila timbang je tengok mencanak-canak naik nye..huhu.. Penat je aku buat detox ari tu tau.. Tapi yang tak tahan buat detox ni sebab akan sakit kepala yang teramat sangat.. Nak taknak kena tahan la kan.. Dahla keje aku ni mengadap customer.. Takut ada yang buat perangai habis aku marah-marah tak elok pulak kan..

Tula, dah mula risau ni bila berat dah naik balik.. Seluar pun dah mula nak ketat kat peha.. Takan nak beli yang baru.. Memang tak la kan. Dahla aku baru beli seluar ari tu.. Sayang la pulak.. Nak buat macamana ea.. Selera makan ni membuak-buak la. Sebab tu la aku tak suka kalau ada masalah.. Memang bertambah selera aku nak makan.. Sampai pening kepala fikir nak makan apa..hahaha..

Memandangkan seluar makin ketat, pipi pun dah nak tembam balik sampai tak nampak lesung pipit aku.. Baik aku start balik diet tak makan nasi dulu.. Tapi start esok la kan.. Hari ni bukan main berselera aku. Siap pagi tadi breakfast makan nasi lemak ngan milo.. Tengahari pulak makan nasi lagi.. Terpaksa la malam ni takyah makan.. Buang masa je buat diet detox tau..

Kepada sesiapa, tolong jangan bagi aku masalah lagi.. Kalau tak nanti anak tekak aku makin berselera nak makan..huhuhu.. okie bye..~!!

Monday, March 19, 2012

Seronok Sangat..

Semalam adalah hari yang paling seronok.. Sebab semua adik beradik berkumpul.. Dan yang paling seronok bila dapat jumpa kesayangan2 untie Cicha lagi-lagi si comel Ridha, si dobot Ammar dan si kecik Hafiz.. Rasa tak menang tangan nak main ngan semua orang.. Aliyah, Aina, Aisyah, Zeeshan, Zakwan ngan Dania pun kesayangan Cicha jugak tau.. huhu..

Bila jumpa dorang hati rasa tenang sangat.. Ada masalah pun tetiba rasa masalah tu hilang. Aku ni dahla memang suka yang teramat sangat ngan baby.. Walaupun tangan kiri aku tak boley sangat dukung dorang lama-lama tapi tetap aku tahan sebab suka. Satu perasaan yang tak boleh digambarkan.. Tiba-tiba tak sabar nak ada baby sendiri..(ayat gatal k..hahaha)

Tengahari tu aku keluar jap ngan akak yang sulung nak beli barang masak untuk tengahari ngan barang untuk kenduri malam tu.. Kenduri doa selamat untuk adik beradik sempena abang ngan kak ipar aku nak pergi umrah hujung minggu ni..(Doakan untuk kite ye..) Menu tengahari tu sangat la simple.. Tumis kerang, ikan masak kicap dan sayur cendawan tumis ngan telur.. Walaupun simple tapi kitorang makan tersangat la berselera.. Tengok la siapa yang masak kan..huhuhu..

Lepas makan tu, tiba-tiba abang aku nak makan cendol pulak.. Tapi akak aku suggest biar makan kat tempat tu je. Lepak ramai-ramai lagi best. Lagipun rugi kalau beli bungkus.. Yang untung nya sebab dapat banyak ais..hehe.. Cuba bayangkan betapa kenyangnya time tu.. Tapi takde la pas lunch terus pegi lepak kat cendol tu.. Rehat dulu sejam dua jam, baru la pergi..

Ni la adik beradik aku.. Cuma yang takde kak ipar (Kak Laili) sebab dia keje, Erin n Kak Ana pegi kenduri.. Punya la berselera walaupun semangkuk cendol.. Tapi ni pic candid, masing-masing khusyuk berborak.. Aku lak khusyuk mam cendol sambil suap baby Ridha..

Malam tu, lepas Maghrib bermula la bacaan tahlil oleh ayah.. Menu untuk malam tu Sate ngan Dessert oleh Bepin n Kak Lin.. Bihun goreng pulak Kak Nenny yang masak.. Bukan senang nak kumpul ramai-ramai.. Yela, masing-masing jarang balik kampung. Kadang-kadang yang ni balik, yang tu tak balik pulak..huhu.. Sebab tu la aku cakap semalam adalah hari yang paling seronok antara hari-hari seronok pernah aku lalui..^_^v