Wednesday, August 22, 2012

Baju Raya Tahun ni..^_^

 Tahun ni baju raya tak banyak pun.. Sebenarnya tiap-tiap tahun tak buat banyak.. Sebab cha bukan pakai sangat baju kurung ni.. Pergi keja pun pakai t-shirt dengan seluar jeans je.. Dan tahun ni lebih berjimat cermat.. Mungkin sebab mood raya tu takde. Kasut pun tak beli cuma beli handbeg je memandangkan beg yang ada tu dah nampak buruk bebenor..huhu

Raya tahun ni cha buat baju kurung moden.. Rasa fashion tu je yang sesuai dengan cha. Kain baju pun cha beli online je kat facebook.. Time tu main belasah je pilih mana yang mata nampak cantik.. Kualiti tu kena redha sebab kita tak boleh nak tengok kan.. Tapi, kualiti kain nya sangat memuaskan..

Pastu cha hantar upah jahit pulak kat emak kawan cha.. Mula-mula risau jugak sebab ni 1st time hantar. Saja nak try kat emak dia sebab dekat sikit nak amik time raya kan.. Alhamdulillah, dia buat memang selesa cha pakai. Sebab cha memang cerewet sikit bab2 baju ni.. Yela, cha ni jenis jarang pakai baju kurung. Baru pakai kejap dah rasa rimas. So, bila skali nak pakai tu memang nak yang selesa.. Lepas ni boley la tempah kat dia lagi.. Upah jahit nya pun berpatutan tau..

So, kat bawah ni la baju raya cha untuk tahun ni.. Simple tapi bagi cha sangat cantik.. Yang penting dah bertahun nak tema warna purple dan tahun ni dapat jugak warna purple yang berjaya menamat hati cha..hehe..

Baju untuk raya pertama..


Gaya model jawa..haha


Baju untuk raya kedua..Sama warna ngan Mr. Viva..

Baju jubah ni abg cha belikan kat Mekah..Cantik tak..hehe


Tuesday, August 21, 2012

Keceriaan Di Pagi Syawal..


Akhirnya tiba juga saat yang dinanti iaitu 1 Syawal.. Syawal kali ni sangat meriah sebab semua adik beradik cha berkumpul kat Banting.. Nak dibandingkan dengan tahun lepas, semua balik rumah mertua dulu..

Hari terakhir Ramadhan, kami adik beradik pergi ziarah kubur arwah emak.. Walaupun emak dah takde, tapi emak tetap sentiasa berada dalam ingatan kami.. Takde sesiapa pun boleh menggantikan tempat emak yang telah melahirkan dan membesarkan kami.. Al-Fatihah untuk arwah emak..

Petang tu pulak, kitorang berbuka puasa bersama.. Meriah je sebab makan beramai-ramai kan. Lepas solat maghrib sesi pasang pelita ngan main mercun pulak.. Budak-budak tukang habiskan bunga api yang ada..huhu

Pagi Syawal adalah masa yang dinanti-nantikan.. Inilah masa untuk bermaafan sesama adik beradik. Yang budak-budak mesti la tunggu duit raya.. Sementara tunggu ayah balik, masing-masing berposing mengalahkan top model.huhu.. Abang cha la yang tukang bagi idea nak berposing camne..

Lepas bersalaman dan bermaafan, kitorang pun pergi lah beraya.. Rumah pertama mesti la rumah nenek. Biasa nya memang akan habiskan beraya rumah sedara mara dalam dua hari sebab raya ketiga masing2 nak balik rumah mertua pulak..

Tapi raya kali ni tak tau kenapa ada yang sampai tak kenal cha.. Siap tanya cha kat mana.. Tak pasal-pasal kena angkat tangan macam kat sekolah..hehe.. Yang paling tak boleh lupa bila nenek tanya bila cha nak kawin.. Permintaan nenek biarlah nenek sempat tengok cha kawin selagi nenek masih ada..Dia nak tengok siapa yang akan jaga cha nanti.. Touching pulak rasanya.. Tapi belum ada jodoh.. Cha doakan nenk panjang umur dan sihat ye..

Kat bawah ni cha letak gambar2 yang kitorang amik sementara tunggu ayah balik dari masjid..hehe..




























p/s :~ Collection duit raya tahun ni RM30.. Dah tua2 pun still dapat duit raya.. Segan giler..huhu