Wednesday, October 24, 2012

Cian kat Cik Viva..uwaaa


 Hari isnin lepas kan cha keje sorang sebab akak yang keje kat sni tu cuti. Abang cha pulak dari pagi takde kat kedai sebab hantar order. Petang tu pulak tengah2 gayut ngan kesayangan tiba-tiba ada budak welding dekat2 ngan kedai cha datang. Ingatkan dia nak beli barang. Rupa-rupanya dia beritau kereta cha kena langgar. Memang terkejut sangat masa tu..

Cha pun dengan kelam kabut nya pergi la tengok. Elok je melekat satu van buruk kat cik viva. Tengok kat tempat driver takde orang. Memang marah la cha, lagi satu takut kalau2 orang tu taknak bertanggung jawab. Cha pun apa lagi, tekan la hon kat van tu sekuat hati.. Dahla hati nga panas tengok keadaan kereta cha..

Rupa-rupanya, owner van tu kat area kedai cha jugak. Kelam kabut la dorang datang kat van tu. Siap pelik tanya macam mana van dia berundur sendiri. Yela, sepatutnya cha yang tanya dia macam mana sampai berundur kena kereta cha.. Punya la cha jaga cik viva elok2, jaga dengan penuh kasih sayang.. Yang paling cha bengang bila budak tu cakap "sikit je kak, boley ketuk je tu.." Sesedap mulut je dia cakap, cer try kalau kena kat kereta dia.. Yang penting time tu pulak ramai sangat customer kat kedai. Cha nak tengok details kat cik viva pun tak boleh.

Sedihnye tengok cik Viva.

Dan macam biasa bila jadi benda2 macam ni cha memang akan jadi kalut. Semua orang cha call. Cha call abang cha, akak cha dan kesayangan cha. Tapi cian kat kesayangan sebab dia kena datang jauh2 nak tenangkan cha yang nga kalut ni..huhu.. Tapi owner van tu kate nak bayar ganti rugi. Kalau tak bayar memang cha bako je kedai dia nanti..huh..!!

Semalam hantar la cik viva ke workshop area umah abg cha. Tanya punya tanya, orang tu kata tak boleh nak buat sekarang sebab nak raya haji. Banyak kete nak kena siapkan. Dia suruh cha hantar next week dalam hari isnin. Tanya pulak pasal kos, dia kate yang kat pintu tu boleh ketuk lagi. Tapi bumper yang atas tayar tu memang kena tukar. Boleh kalau nak ketuk tapi nanti besi jadi tak kuat pastu lama2 warna akan terkopek2. Memang cha taknak la., yang cha tahu nak ganti baru sebab taknak nanti cha pulak kena keluar duit sebab terkopek2 kan..

So, hari isnin ni cha akan hantar cik viva ke workshop. Dan untuk Raya Haji ni terpakse la minta jasa baik Adik cha yang tersayang sangat2 tu amik cha kat Kajang. Nak Buat macam mana kan, cha taknak drive cik viva dalam keadaan dia camtu.. Cian kat Cik Viva muah2 cha..uwaaaa...


Dalam tau kemek nye...

Monday, October 22, 2012

Islamic Reviews..(^_^)

1. Orang yang pertama menulis Bismillah :
Nabi Sulaiman AS.

2. Orang yang pertama minum air zamzam :
Nabi Ismail AS.

3. Orang yang pertama berkhatan :
Nabi Ibrahim AS.

4. Orang yang pertama diberikan pakaian pada hari qiamat :
Nabi Ibrahim AS.

5. Orang yang pertama dipanggil oleh Allah pada hari qiamat :
Nabi Adam AS.

6. Orang yang pertama mengerjakan saie antara Safa dan Marwah :
Sayyidatina Hajar (Ibu Nabi Ismail AS)

7. Orang yang pertama dibangkitkan pada hari
qiamat :
Nabi Muhammad SAW

8. Orang yang pertama menjadi khalifah Islam :
Abu Bakar AsSiddiq RA

9. Orang yang pertama menggunakan tarikh hijrah:
Umar bin Al-Khattab RA

10. Orang yang pertama meletakkah jawatan khalifah dalam Islam:
Al-Hasan bin Ali RA

11. Orang yang pertama menyusukan Nabi SAW:
Thuwaibah RA

12. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan lelaki :
Al-Harith bin Abi Halah RA

13. Orang yang pertama syahid dalam Islam dari kalangan wanita:
Sumayyah binti Khabbat RA

14. Orang yang pertama menulis hadis di dalam
kitab / lembaran :
Abdullah bin Amru bin Al-Ash RA

15. Orang yang pertama memanah dalam perjuangan fisabilillah :
Saad bin Abi Waqqas RA

16. Orang yang pertama menjadi muazzin dan melaungkan azan:
Bilal bin Rabah RA

17. Orang yang pertama bersembahyang dengan Rasulullah SAW :
Ali bin Abi Tholib RA

18. Orang yang pertama membuat minbar masjid Nabi SAW:
Tamim Ad-dary RA

19. Orang yang pertama menghunuskan pedang dalam perjuangan fisabilillah : 
Az-Zubair bin Al-Awwam RA

20. Orang yang pertama menulis sirah Nabi SAW:
Ibban bin Othman bin Affan RA

21. Orang yang pertama beriman dengan Nabi
SAW :
Khadijah binti Khuwailid RA

22. Orang yang pertama mengasaskan usul fiqh :
Imam Syafie RH

23. Orang yang pertama membina penjara dalam Islam:
Ali bin Abi Tholib RA

24. Orang yang pertama menjadi raja dalam Islam :
Muawayah bin Abi Sufyan RA

25. Orang yang pertama membuat perpustakaan awam :
Harun Ar-Rasyid RH

26. Orang yang pertama mengadakan baitul mal :
Umar Al-Khattab RA

27. Orang yang pertama menghafal Al-Quran selepas Rasulullah SAW:
Ali bn Abi Tholib RA

28. Orang yang pertama membina menara di Masjidil Haram Mekah :
Khalifah Abu Ja’far Al-Mansur RH

29. Orang yang pertama digelar Al-Muqry :
Mus’ab bin Umair RA

30. Orang yang pertama masuk Syurga :
Nabi Muhamamad SAW

Sesi Minta Restu..



Semalam adalah hari yang mendebarkan bagi cha.. Nak tahu kenapa, sebab cha kena jumpa family kesayangan.. Walaupun tak jumpa semua tapi tetap rasa berdebar. Bila kesayangan tanya cha okie tak. Dengan confident nye cha jawab okie. Padahal rasa nak gugur jantung. 1st time seumur hidup nak jumpa family boypren..hahaha

Actually, planning nye nak jumpa sis dia dulu, lepas tu baru balik kampung jumpa abah pulak. So, morning2 lagi dah gerak dari Kajang.. Cha pulak bukan main ayu lagi berbaju kurung takut kena reject..hehe. Sepanjang perjalanan memang dup dap dup dap jela. Tapi muka buat rilex lagi. Sekali tengok kesayangan dia pulak yang poyo2 nebes nye. Terus cha tak jadi nebes tau..

Sebelum gerak tu kesayangan bawa pergi breakfast dulu.. Yela, morning2 dah cakap ngan dia yang cha kelaparan. Tu yang kitorang singgah makan dulu. Sampai rumah sis dia dalam pukul 1pm. Lagi dekat nak sampai lagi berdebar hati cha. Rasa nak suruh dia patah balik je..hihi

Tapi, bila jumpa je akak ngan abg ipar dia tengok dorang okie je. Bukan okie je tapi okie sangat-sangat. Walaupun banyak soalan yang ditanya tapi cha tetap rasa selesa ngan dorang. Dengan anak2 buah dia yang comel2 tapi pemalu. Cha pulak boley gelar diri sendiri as akak. Sepatutnya cha kena gelar diri cha ni untie la kan.. Terperasan muda pulak cha ni. Bukan nya apa, dalam family cha dah biasa anak2 buah panggil Cicha je. Cha pun gelarkan diri cha ni Cicha. Tu yang bila jumpa orang lain tk biasa ngan panggilan untie..

Lama jugak kat rumah sis kesayangan ni. Abang ipar dia pulak rajin bercerita pasal kesayangan time kecik2 la.. Sampai sakit la rahang cha ni gelak.. Perasaan nebes terus hilang sebab duk suka gelakkan orang.. hahaha..(gelak jahat).. Yang penting, tak habis borak lagi kesayangan dah ajak balik. Dah tak tahan la tu asyik kena bahan je. Sebenarnya nak gerak balik kampung kesayangan nak jumpa abah pulak. Nama pun sesi minta restu kan. Tu yang paling wajib jumpa.

Sampai umah abah dalam pukul 4pm. Borak2 jap ngan abah, pastu kesayangan pulak nak amik barang2 dia. Dalam pukul 5pm dah minta diri nak balik..Alhamdulillah sebab tengok akak n abah layan cha dengan elok. Dalam perjalanan balik tu memang cha pengsankan diri la.. Perasaan nebes pun dah hilang, cuma penat gelak je kat umah sis dia.. Then, sampai Kajang je singgah makan pastu jenjalan jap baru balik rumah.. Segala urusan semalam dipermudahkan cuma hujan lebat je sepanjang perjalanan.. Memang rasa lega sangat2 la lepas dah jumpa semua2.. fuhhh...huhu..