Thursday, January 17, 2013

Sesi Menonton : The Tower (2012)



SINOPSIS THE TOWER

Encik JO membuat rancangan untuk "White Christmas" parti untuk penyewa dan VIP di Sky Tower, super mewah kompleks bangunan tanda tempat dia memiliki di Seoul. Sebahagian daripada peristiwa itu akan melibatkan helikopter mengelilingi di atas, percikan salji pada semua orang di bawah. Dae-ho, bapa tunggal dan pengurus bangunan, adalah seorang pekerja yang bersungguh-sungguh disukai oleh rakan-rakannya dan disayangi oleh anak perempuan hanya beliau Ha-na. Dae-ho telah berjanji pada anak perempuannya mereka akan menghabiskan hari Krismas di taman hiburan bersama-sama tetapi rancangan parti yang tidak dijangka membuat dia kembali. Pada Hari Krismas, parti itu meriah dengan ayunan penuh dua buah helikopter menyembur salji atas Sky Tower. Apabila salah satu helikopter terhempas ke dalam bangunan, kebakaran meletus dan merebak dengan cepat. Dae-ho bergerak cuba untuk menyelamatkan Ha-na, Yoon-hee dan rakan-rakannya. Pada masa yang sama, legenda ahli bomba Young-Kee membuat jalan ke Sky Tower, melontar dirinya ke dalam bangunan pembakaran dan membawa api bawah kawalan, membantu Dae-ho dalam proses. Bersama-sama mereka berjuang untuk menyelamatkan nyawa semua orang di sekeliling mereka walaupun persengketaan menggelegak antara dua lelaki. Satu akan terus hidup, dan satu akan membuat pengorbanan muktamad.


TRAILER FILEM 


REVIEW CHA

  • Sebenarnya tak pernah tengok lagi movie Chinese atau Korea kat Cinema.. Tapi, setelah baca komen kawan kat fb kata movie ni best terus tertarik nak tengok..
  • Permulaan cerita agak menarik.. Menunjukkan kasih sayang seorang bapa tunggal pada anak dia..
  • Lepas tu cha teruja dengan kecantikan dalam bangunan Tower tu. Sekurang2nya kita tahu la macam mana keadaan dalam bangunan tu kan. Kalau nak masuk betul2 tak boleh..
  • Bab helikopter sembur salji tu pun agak menarik sampai ada angin lintang dan helikopter hilang kawalan sampai la terhempas masuk ke dalam bangunan tu.
  • Di situ la bermula segala debaran bila semua orang cuba nak selamatkan diri. Masa tu terfikir macam mana agaknya kalau cha ada dalam tu..
  • Kepantasan anggota bomba memadamkan api pun membuatkan cha rasa respect kat dorang. Tengok macam mana cara dorang kendalikan kes sebesar tu..
  • Dalam movie ni diselitkan elimen kekeluargaan, sedih, kelakar dan ada pihak yang pentingkan diri sendiri..
  • Secara keseluruhan, cha enjoy tengok movie ni. Kalau korang tak tahu nak tengok movie apa, cha suggest cerita The Tower. 
  • Cha bagi 4/5 bintang...^___^



No comments: